Een beetje introvert is best oké

Ik heb zonet de MBTI-test eens gedaan. De Myers-Briggs Type Indicator is een test die mensen onderverdeelt in 16 persoonlijkheidstypes op basis van vier schalen die een lettercombinatie vormen. Ik blijk een ‘protagonist’ te zijn, een ENFJ. De E staat voor extravert. Ik viel zonet van mijn stoel. Ik schreef al eerder dat ik moeite heb met accepteren dat ik introverter ben dan ik had gedacht. Wat is het nu?

Voor mij – en vele anderen – heeft introvert altijd betekent dat je moeilijker sociaal contact kan leggen. Dat je iets stiller en verlegen bent dan anderen. Dat je minder snel je mening zal zeggen in groep. Niet echt positieve eigenschappen als ik dit zo lees. Maar het is geen juist plaatje van introvert zijn.

De tegenstelling introvert – extravert heeft puur betrekking op je focus. Waar haal jij je energie uit? Als je meer naar binnen bent gericht, waardoor je je energie en motivatie voornamelijk uit jezelf haalt, ben je een introvert. Als je een focus hebt op anderen en energie en motivatie krijgt door die anderen ben je eerder extravert.

Er worden daarnaast nog heel wat anderen eigenschappen toegeschreven aan introverten. Ze zouden liever met een boek op de bank zitten, terwijl extraverten de feestjes afschuimen. Wat mij betreft kan het ook net omgekeerd zijn, alleen zal de introvert iets minder snel contact leggen met nieuwe mensen op zo’n feestje, terwijl de extravert nerveus zal worden als hij drie avonden na elkaar op de bank zit met een boek of serie.

Ik denk dat we moeten beseffen dat er maar weinig mensen 100% het ene of het andere zijn. We zijn vooral het ene met wat eigenschappen van het andere. Ik ben een introvert die zich in kleine groepen bij mensen die ik ken als een extravert gedraagt. Ik vind die extravert in kleine groepen leuker, maar die introvert is er nu eenmaal vaker. Het wordt tijd dat ik dat ga accepteren.

IMG_0439

Ik heb wel degelijk een focus op mezelf. Ik krijg energie van mezelf te ontwikkelen op verschillende vlakken. Daarvoor blijf ik soms liever een avond thuis dan op café te gaan. Wil dat zeggen dat niet sociaal ben?

In grote groepen ben ik dat stille verlegen meisje. Mijn sterke mening hou ik dan voor mezelf. Ik ben wat afwachtend bij mensen die nog niet ken. Dat is niet ideaal, ik zou graag wat minder verlegen willen zijn in zo’n groep, maar het is nu zo. Ik ben niet niet sociaal, het vraagt gewoon meer energie om sociaal te zijn.

Een beetje introvert is best oké. Het maakt me tot wie ik ben. Het geeft me bepaalde geweldige eigenschappen, maar ook enkele minder leuke. En die MBTI-test? Wel, ik ben geen ENFJ (protagonist), sommige eigenschappen kloppen maar lang niet alles. Ik heb namelijk ook veel (misschien zelfs meer) weg van INTJ (architect) en zelfs een beetje van INFJ (advocate). MBTI is geen exacte wetenschap. Het is een leidraad.  Als jij de test wil doen, kan je dat hier. Ik verkies om zonder hokje door het leven te gaan.

Zie jij jezelf eerder als intro- of extravert?

Advertentie

8 reacties op ‘Een beetje introvert is best oké

  1. Ik ben ook niet enkel introvert of extravert, maar een soort mix van de twee. Ik kan soms heel erg veel energie halen uit sociale contacten en daar nog dagen op teren, terwijl ik andere keren met een zere keel en doodmoe naar huis ga en ik snak naar tijd voor mezelf. Het zou maar saai zijn als we allemaal in een hokje zouden passen ;-).

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.